torsdag 3 oktober 2013

Melker - varning för kraftord

Jag gillar verkligen inte vart Sverige tagit vägen på de senaste 10-15 åren. Melker på bilden nedan fyller 100 år i december. Han bor ensam i ett hus på landet. Han vill komma in och bo på ett ålderboende. Han känner sig otrygg i sitt hus och dessutom kan han bara med största svårighet ta sig upp på övervåningen där toaletten är. Men Heby kommun säger nej. De har utrett 99-åringen. Och kommit fram till att han är för pigg och klarar sig för bra själv. Och dessutom har han fått en toaletthink till vardagsrummet på bottenplanet, så då behöver han inte ta sig upp på övervåningen för att gå på riktiga toan. Fan vad ovärdigt. Vem vill sitta och skita på en toaletthink i sitt eget vardagsrum? Skulle tjänstemännen som utrett och politikerna som tagit besluten tycka det var en ok lösning i sina egna hem? Man skall för i helvete inte utreda en 99-åring alls. Vill han ha ett rum på ett äldreboende så skall han få det. Hur kan detta vara svårt?
Heby kommun menar vidare att en icke-funktionell bostad inte är något skäl i sig att få ålderboende. Istället får man vända sig till bostadsbolaget. Och om man äger sin bostad kan man ansöka hos kommunen om bostadsanpassningsbidrag. Båda alternativen funkar ju jättebra när man är 99 år. Not. Fy fan vad pinsamt och extremt otillfredsställande detta är. På vad har kommunen egentligen prioriterat sina ekonomiska resurser? Jag bara undrar vart går mina skattepengar istället för till Melker?

Snygg toahink. En sådan vill jag också ha i mitt vardagsrum.

5 kommentarer:

 1. Usch och fy bubblan!!=0( Skäms på er, ni beslutsfattare i Heby kommun!!!! Fram med mer värdighet åt folket, kostar det? SO WHAT?????!!!!!!

  SvaraRadera
 2. jag såg det inslaget på nyheterna igår och precis som du så skämdes jag över hur han blev behandlad! och att föreslå en portabel toalett i vardagsrummet - man tar sig för huvudet.

  då känns det som om vi inte är långt ifrån Astrid Lindgrens beskrivning av äldreboenden i böckerna om Emil i Lönneberga, där kommandoran åt upp dom gamlas mat, och för övrigt aldrig behandlade dom gamla snällt. när man ser sådana här nyheter så är det svårt att tro att utvecklingen går framåt:(

  SvaraRadera
 3. Klokt skrivet som vanligt.
  Heby (och tyvärr många fler kommuner) borde ta och stoppa upp det där beslutet där solen aldrig skiner och sedan fixa ett annat boende på stört.
  Hur stort problem kan det vara egentligen?
  Det är ju inte direkt så att hundraåringarna kommer att stå i kö till just Heby bara för att de låter EN man få ett tryggare boende.
  Kostnaden för Melkers boende skall dessutom ställas i proportion till all den negativ publicitet som de nu kommer att få i och med detta beslut. Jag tror att det blir kostsammare i längden att INTE hosta upp ett rum åt Melker omedelbums!

  SvaraRadera
 4. NÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ! Orkar inte! Skrev just ett långt inlägg (med länkar minsann), men det försvann I cyperrymden... Kort sammafattat: håller med om resonemanget, och upprörs även av korkade våldtäktsdomar. och tror inte att jag själv kan rädda världen, men jag kan göra NÅGOT. Nu starta ny stickning, sen matlagning, hej! Typ./Blenda

  SvaraRadera
 5. Ja vad är det som händer - vart går våra skattepengar??????????

  SvaraRadera