söndag 5 januari 2014

Nya tag

Nya året är ännu ungt, men jag har hunnit fylla år. Alltid roligt att få presenter och firas :-)))
Fick en fin present av gulliga vänner. Del III i Laila Durans serie om svenska och norska folkdräkter. Underbart vackra och inspirerande bilder. Mumma för ögonen helt enkelt.

Folkdräktsporr.

Aporna hade gjort bästa tårtan med allt jag tycker om: hallon, grädde och vaniljkesella. Kesella som tårtfyllning gör att allt känns väldigt fräscht. Känns som om man mumsar en helt hälsosam tårta :-)

Kärlekstårta.
Med två koftor på blockning, har jag börjat sticka en tredje kofta, en helt enkel och vanlig kofta utan krussiduller. Mönstret kommer från Drops och jag har stickat en sådan kofta förut och slitit ut den. Garnet kommer från Blue Sky Alpaca, Alpaca Melange, och är mörkt marinblått. Garnet i sig är helt underbart mjukt och härligt att sticka med, men efter hand uppstod problem. Naturligtvis. Det stickade ser vit-luddigt ut! Först trodde jag garnet legat i något dammigt Area 51 här hemma, eller att katterna lekt med det, för luddet består av vita långa typ strån eller fibrer. Men så, om man tittar riktigt, riktigt noga, ser man att dessa vita fibrer är inspunna i garnet. Är inte detta märkligt??? När jag gogglar på Melange från Blue Sky Alpaca så är alla jättenöjda med garnet, men det nämns här och där att det har "olika färgskiftningar". Men vem vill ha marinblått garn med vita färgskiftningar i form av vita fibrer som ser ut som katthår??? Nu misstänker jag att jag kommer att få sitta och plocka bort varje vit fiber med min pincett, som när jag plockar mina ögonbryn. Suck.

Vitt ludd. Ser ut som en vit katt har legat på stickningen.

Just nu håller jag på med ärmarna, fram- och bakstycken är klara och ligger i skrivande stund och blockas. Hurra!

Fram och bak.

Nu är jag rädd för att varje blogginlägg kommer innehålla minst en katt. Hoppas det är ok. Jag älskar verkligen mina katter. Och jag älskar deras lata och loja inställning. De signalerar att man kan spendera hela lördagen i soffan, det är ok. Man behöver inte ut och promenera i tid och otid eller spänna på skidorna så fort det kommit en gnutta snö. Man kan ta det piano helt enkelt. Mest hela tiden.

Oklart var en katt slutar och den andra börjar.

På nyår hälsade jag på min gulliga bror och hans gulliga familj. De hade fått en lite annorlunda julkrubba i present. Vansinnigt rolig tyckte jag, eftersom den gick att äta upp om man så önskade. Jesusbarnet var dessutom gjord av en kryddig hottie-hottie korv som hetter Red Devil. Mohahahahah! :-)))

Julkrubba av korv, ost och nudlar.

Men så, det bästa till sist. Som om inte det faktum att Vrigstads ostkaka säljs i min lilla stad och att jag sprungit på en knäck-dispenser vore tillräckligt, nu har jag också hittat en helt fantastisk stick-app. Alla goda ting är tre! :-))) Appen heter KnitEvenly och den räknar ut hur man skall öka eller minska jämt över ett rakt varv eller ett runt. Nu kan man ju räkna ut det själv, men om man inte vill eller orkar (typ kan men vill inte), så kan man använda denna app. Tror den kostar 15 kr och den är värd varende öre. Det är ju inte så sällan som man vid ärmar t ex får veta att man skall öka/minska 10 maskor jämnt fördelat över varvet. Dessutom så sprang jag på ett mönster häromdagen som är en kofta som stickas upp-ifrån-och-ned, där hela ok-ökningen beskrivs ungefär som "öka 16 maskor jämt fördelat på varv 9, 15 och 19". Inte helt lätt att få det jämt och fint. Så, halleluja till appen KnitEvenly! :-)


2 kommentarer:

 1. Hej! Och om jag inte redan sagt det, god fortsättning på det nya året!!!

  Den där julkrubban är ju hur underbar som helst! Bästa jag sett, minsann! :-D

  Den där boken ser fantastisk ut, den ska jag nog önska mig.

  Det där garnet med vita fibrer - ska du inte låta det vara som det är då? Ofta tycker jag att det blir finare "liv*" I materialet om det är lite olika färger på fibrerna och inte en helt solid färg så att säga. Annars är ju det en riktig terapi att sitta och plocka bort de vita fibrerna, kan ju vara bra att ha som pysventil.... ;-D

  Det är förresten ok med katter i bloggen. Och jag tycker att dina katter ser ut som maräng, du vet sån där som ligger ovanpå tex en kaka, och är gräddad gyllene på topparna?


  Den där appen verkar ju tokbra. Jag har alltid problem med hur jag ska räkna för att det ska bli rätt. Jag löser det, men det tar orimligt lång tid, främst för att jag måste dubbelkolla mig både framåt och bakåt X antal gånger.

  Ut med det gamla året, och in med det nya. För mig var 2013 ett "mellanår", inte särskilt dåligt och inte heller särskilt bra. Det hände inte så mycket (fast samtidigt som jag skriver det så inser jag att jo, det hände massor - men det var mycket grejer som inleddes, inget som liksom blev klart och avslutat.) Lite känns det som om 2013 var en startsträcka för 2014, kanske är det i år jag ska ta tag i lite saker? Man får se, man får se. I alla fall känner jag att jag behöver utvecklas/flytta fram mina gränser, efter ett par år då jag tillåtit mig att mest bara vara. Ser med försiktigt intresse fram mot 2014 således.

  Imorgon börjar så allvaret igen, suck säger jag. Är inte särskilt motiverad, men är åtminstone utvilad så det borde räcka fram till helgen i alla fall!

  Om denna kommentar verkar rörig och splittrad, så beror det på att jag skrivit den fore och efter middagen och så där! (är det dåligt stavat, så beror det på att jag missat att justera där Blogger autokorrigerar, eftersom Blogger tycker att jag skriver fruktansvärt dålig engelska... DET måste jag lösa 2014!)

  Ha det gott, vi hörs snart! /Blenda

  SvaraRadera
 2. Glad du gillar boken :-)
  Tårtan såg supersmarrig ut! Duktiga barn du har...
  Och, jag tycker du borde öppna affär snart med allt fint du stickar! Hur får du plats med allt...???
  Kissemissarna - så fina, och helt rätt attityd...! Inte som hundar som måste rastas i tid och otid, och aktiveras, gå lydnadskurs etc...
  Nu sussa, har äntligen fått T att somna, sent omsider - hon sov nämligen i bilen hem från Solbacken idag...
  Kram!

  SvaraRadera