söndag 5 februari 2012

Noppra Nopprade Nopprat

Clara i Claras blogg skrev ett intressant inlägg om garnbesvikelser. Garn som blir plagg som nopprar sig. Hon var besviken både på Semilla från BC garn och Alpacka från Drops. Jag förstår så väl, där har vi kanske alla varit... Man har lagt ned en massa arbete på en kofta till exempel och sedan börjar den noppra sig innan man har fäst sista tråden. Det är inte roligt. Kan få mig på rejält dåligt humör faktiskt. Jag har haft riktigt dåliga erfarenheter av Malabrigo Worsted och Malabrigo Lace. Härliga garner att sticka med, men de nopprar sig och typ tovar sig på något märkligt vis. Jag kommer aldrig köpa Malabrigo igen. Ever. Stickade en himla fin kofta med Malabrigo Worsted som fick bli en hemmakofta på grund av alla noppror. Nu ser den ut så här. Ett riktigt skräckexempel på noppror. Suck. Koftan sitter super på min välstoppade kropp och jag gillar verkligen modellen, funderar på att sticka om den i ett annat garn.

Svårt att fota rött...
Massor av noppror. Grrrr.
Ett annat exempel är den här Birch-sjalen i Malabrigo Lace. Inte heller den blev speciellt rolig efter bara en vecka eller två. Typ torrtovade sig, maskorna försvann in i ett allmänt gojsmojs och därmed stora delar av mönstret. Det enda man kan se tydligt är omslagen. Mycket märkligt.

Torrtovad Malabrigo Lace sjal.   Däremot har saker som jag stickat i Drops Alpacka och Drops Alpacka Classic, numera utgången, funkat väldigt bra. Inga noppror. Inte heller Nepal från Drops har nopprat sig. Inte heller underbara Silke Alpacka, som tyvärr inte finns mera. Rowans garner har alltid funkat bra. Just nu håller jag på med en sådan här liten historia från Yll och Tyll. Stickar i Rowans Cocoon, 80% merino och 20% mohair. Helt underbart. Det är så kallt ute nu så jag kände för en mysig och varm tröja. Den blir väl klar till midsommar.

Mitt nya och aktuella projekt.
Mmmmmmmumma.

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Ja visst är det märkligt det där med garn som noppar sig!?!? SÄRSKILT när det är garn som var och varannan "superstickerska" älskar och lobbar för (får de betalt eller?). Fast det kanske är så enkelt som att de inte har ont av att det noppar? Malabrigo har jag länge varit nyfiken på eftersom så många pratar gott om det, men nu tänker jag verkligen inte testa (det är väl inte särskilt billigt heller vad jag förstått).

  Skrattade lite förläget när jag läste ditt förra inlägg, jag älskar nämligen det där svart-vita... Det är hela tiden min utgångspunkt när jag grejar här hemma (vilket inte är särskilt ofta ska erkännas). Men jag lyckas inte hålla stilen, jag blir hela tiden distraherad av annat som jag tycker är fint och som måste vara med! Så det blir någon sorts halvmessyr, men ändå rätt ok!

  Idag ska jag göra ett allvarligt försök att sticka klar min Limakofta, i alla fall armarna. Sen har jag fickorna kvar, och de har jag inte riktigt landat i hur jag vill ha...

  Ha det gott/Blenda

  SvaraRadera
 2. Och förresten, den där tröjan du håller på med ser ut att bli super-gosig! Garnet ser nästan ut lite som eskimo, lite fluffigt lösspunnet eller? Den blir nog gör-varm! :-D

  SvaraRadera
 3. Håller med om alla förbaskade noppor! svårt att veta också hur garn fungerar, men det är ju helt klart trist när man lagt ned massa arbete och pengar...det kanske är de gamla hederliga tvåtrådiga ullgarnerna som gäller. Som blir mjuka efter användning.

  SvaraRadera