söndag 30 september 2012

EZs Surprise Baby Jacket

Tatatatdada! Trumpetfanfar! Min Elisabeth Zimmermanns Baby Surprise Jacket, mönster från 1968, är klar! En babykofta i ETT STYCKE! Jag använde Viking Alpaca Sport och stickor 3.5 mm och det blev en kofta som passar på en nyfödd upp till 3 månader. Koftan var jättekul att sticka, det är ju rätt längesedan jag stickade på något utan att veta vad som är vad, för så är det verkligen. Jag hade ingen aning om vad som var vad, vad som var upp eller ned. Mönstret självt är dock väldigt enkelt. Det enda man behöver kunna är basic ökningar, minskningar och upptag av nya maskor. Jag har dock stickat om en del avsnitt flera gånger, eftersom jag skall ge bort den till en liten ny människa som kanske kommer på julafton :-))) Och det som skall ges bort måste vara perfekt... Jag kommer att göra ett par saker annorlunda på nästa kofta (för flera blir det), till exempel att det bli snyggast om man gör alla ökningar som ett omslag som stickas i bakre maskbågen på varvet efter. Nästa gång kommer jag också att göra halsringningen lite större (nu när jag vet var i mönstret man gör halsringningen...). Och pröva att sticka i ett melerat garn, det blir nog coolt!
Två nya saker lärde jag mig i och med detta projekt! Dels I-cord-stickning som inte alls var svårt och som blev en väldigt fin kant runt om. Dock tror jag att jag stickade I-cordens baksida på koftans rätsidan, men jag tyckte det blev snyggt med en bred kant (på andra sidan är I-corden smalare). Sedan så fick jag också till detta med att snyggt sy ihop två rätstickade stycken som skall sys ihop med varandra i 90 grader (kryptisk förklaring). Det är detta som man gör när man syr ihop axelsömmen, se bild nedan. Jättebra beskrivning på hur man syr denna axelsöm finns på Youtube, avsnitt 6 på BSJ-projektet.

Listige Sengångaren försöker få till en kofta av det stickade stycket. Gick halvbra, mohahahaha!
Moi är mycket nöjd.
Närbild på upplagda röda maskor (till vänster mot det gråa). Blev mycket bra!
Ärmen och baksidan.
Så tjusig. EZ var ett geni.
I-cord framtill och röda träknappar från Yll och Tyll.
Närbild på axelsömmen. Den blev jättetunn och jämn.
Halsringning med I-cord

5 kommentarer:

 1. Super, SUPERSNYGG!!! Ser jätteklurig ut! Mottagaren kommer att älska den (jag gör det i alla fall! :-D) Och jag blir sugen på rätstickning! Det är ju faktiskt väldigt fint!

  Ha en bra vecka! /Blenda

  SvaraRadera
 2. jättefin...och inte känner jag någon som väntar bebis ;-(

  SvaraRadera
 3. Den blev verkligen jättefin!!=0))

  SvaraRadera
 4. så fin den blev! jättesöt! och visst är det fint med en i-cordkant:)

  SvaraRadera
 5. Ååååå så fin!!!! Vad glad mamma och bebis ska bli (som.jag vet vem det är.... :-))))

  SvaraRadera