fredag 5 oktober 2012

Att har frångått sina gamla ideal

Jag kan inte säga att jag var överförtjust i den svenska skolan när jag själv var elev under 70- och 80-talen. Eftersom jag växte upp i en inte alltför stor stad, haglade det inte av valmöjligheter. Det fanns en skola. Dit gick man. Oavsett kvalité på lärare eller undervisning i stort. Själv hade jag lätt för mig och led aldrig av de stökiga lektionerna och en undervisning som låg, förstod jag senare, på en alltför låg nivå. Jag fördrev tiden med extramaterial och skrivande på egen hand efter eget huvud. Nu när jag fått egna barn så har det varit självklart att de skall gå i vanlig kommunal skola. Lika och samma undervisning. Lika möjligheter. För alla. Friskolor har varit lite av ett rött skynke för mig, speciellt som flera av dem är religiösa, kristna eller muslimska, och det är i mitt sinne oerhört stötande att religiösa friskolor alls tillåts i Sverige. Jag har också kopplat friskolor till elit, något för utvalda, eller för vissa som tror de är utvalda. Så har då nu alla mina barn börjat skolan. Storapan har avverkat låg- och mellanstadium i en kommunal skola med gott rykte. Mellanapan har tröskat lågstadium i samma skola, Lillapans har precis blivit ettagluttare. Och med den erfarenhet dessa år givit oss, så kände jag att det får vara nog. Nog med trams och dumheter. Nog med killar som sitter och sväljer luft och rapar på alla i sin närhet, varje dag i ett år, lektion som rast. Det får vara nog med brist på arbetsro och vanligt jävla hyfs. Nog med brist på utvärdering och uppföljning av eventuellt inhämtade kunskaper. Så nu har jag övergivit mina gamla ideal... Nu har Storapan och Mellanapan börjat på en friskola. Med fokus på lärande. Studier. Det som det var meningen att man skulle ägna sig åt i skolan. Det är disciplin. Lärarna är stränga och ser till att reglerna följs. Jag får kontinuerlig information om vad som händer undervisningsmässigt i skolan och hur planen framåt ser ut. Det var så här jag hade tänkt mig den svenska skolan. Det är så här det skall vara. Aporna då, lider de svårt? Många läxor? Stränga, det vill säga elaka, lärare? Nej, de gillar studieron. Förutsägbarheten. Konsekvens för alla. Lärarna är stränga, men också roliga, snälla och engagerade. Nej, det är inte tal om att någonsin byta tillbaka. Jag önskar bara att det kunde få vara så här för alla barn. Oavsett skola. Oavsett världsdel.

Jag har ett gammalt fotografi från cirka 1915. Det är ett klassfoto på min morfars klass. Han sitter i mitten på bilden, med fluga och en vit näsduk som sticker upp lite grand i bröstfickan. Han gick i det allmänna läroverket i sin stad. Tills han slog ned matteläraren i årskurs 8. En försupen, gammal elak gotlänning, enligt morfar. Så konstigt, min morfar som var så lugn och snäll. Den där matteläraren måste varit riktigt knäpp.

Min morfar.

3 kommentarer:

 1. <3 Precis så skulle det vara...

  SvaraRadera
 2. Mmmm, det där är svårt. Vi har gjort samma resa här, och det enda jag ångrar är att jag inte lät min äldsta börja i friskolan (som INTE är religiös). Det var ett lyft, och bara den detaljen att yngsta dottern gick från en miljö med uppgivna lärare gjorde det värt väldigt mycket. På köpet blev vi av med taskig stämning bland eleverna och ingen stimulans för den som ville mer. Att min stora tös inte började, berodde på att skolan startade här precis då, och det kändes som om hon skulle vara en försökskanin.

  Nu går min yngsta även på friskolegymnasium. Precis som med allting, så finns det för- och nackdelar även med friskola. Men för oss har fördelarna övervägt, och det var rätt beslut!

  Men det är ju verkligen ett problem att kommunerna har så svårt att prestera bra skolor åt alla.

  Apropå Lima; Bra att du gick tillbaka! Men jag har aldrig märkt att mina dropsgarner torrfäller. Jag måste väl ha haft tur då, antar jag!

  Ha en bra helg - själv ska jag ta en tur till Ikea och köpa ett gäng nya grytor. Den nya spisen accepterar inte de gamla! :-o
  /Blenda

  SvaraRadera
 3. Självklart är det TV-serien jag tittar på! Jag har visserligen andra versioner av "Stolthet och Fördom" också, men det är ju inget som slår mr Firth i snyggt skräddat siden.

  Har du förresten sett "Lost in Austen"? Helt klart sevärd om man gillar den nyss nämnda TV-serien. Lite små-fånig, men ack så underhållande. Särskilt när man är sjuk =0)

  Colin Firth är även lysande i "The Kings Speech". Om du inte sett den så tycker jag att du ska ta dig en sväng till närmaste filmuthyrare och låna den.

  SvaraRadera