söndag 13 januari 2013

Att ha fått lite sol

Så var man tillbaka i snön och minusgraderna efter att ha njutit glass, grönfinkssång och värmande sol i en vecka. De vet inte hur bra det har det, sydeuropéerna... Rom såg ut ungefär som det gjorde för 24 år sedan då jag var där senast. Avstånden som jag tyckte var så långa då, är kortare nu (var man lat som ung, eller?). Och just tanken, att det mesta i stan (känns det som) är 2000 år gammalt, just den tanken sjönk in på ett annat sätt nu än förra gången. Aporna fick sin glass och sin pizza, och sedan visade det ju sig att de visste en hel del om de stora attraktionerna i Rom och Vatikanen genom ett TV-spel, Assassin´s Creed, som de ägnat miljoners år åt att spela. I spelet är man en nisse som skuttar runt på Colosseum, Pantheon och så vidare. Och så är man polare med Leonardo da Vinci, så de visste mycket om honom också. Där ser man. Lång näsa till mig.

Har alltid gillat Vespor. Hela Rom är fyllt med olika slags scooters, bland annat den här skönheten. Snygg, eller hur?

Det är något med Vespor. Me like. Tror jag måste ha en sådan. Faktiskt.

Har man tur så får man tag i riktigt god mat också. Det är lite därför jag åker till Italien, jag älskar maten. Är dock inte lika förtjust i vissa personers sätt, det där lite arroganta som man riskerar att möta i till exempel Italien och i Franrike. Hur man kan gå in i en affär och le och två expediter bevärdigar en inte ens med en blick, utan fortsätter att prata om sitt. Att man blir luft. Eller ännu värre, man blir som bajs på gatan. Skulle liksom inte hända i Japan. Storapan konkluderade: "De enda som är artiga i Rom är de japanska turisterna, och männen, men bara mot dig mamma".  Det ligger något i det. Kanske ligger det också något i det som sägs, att det finns"traumaenheter" på vilohem i Japan, dit speciellt japanskor förs efter sin första semester i Paris och Rom. De är fullständigt chockade och traumatiserade av att ha mött sådan arrogans och oartighet. De tror att de varit i en annat universum och har helt förlorat sin förankring.


Espresso macchiato, mandelkaka och stickning. Allt gott i världen.

Kvällsvickning på klostret: prosciutto, smördegskrussiduller och rödvin.

Apgoda mandariner.

Och lite smått och gott på födelsedagen.

7 kommentarer:

 1. Mumselibabba! :-9 Måste till Rom! /Carol

  SvaraRadera
 2. Meeeen, du lär dina barn så mycket bra!!!! Det händer liksom inte här.... Här är det bara WoW och Nickelodeon dygnet runt... Den enda som riskerar lära sig något vettigt, är minstingen som tittar på Disney Jr.... Ja suck... avis på din resa, solen, maten!

  SvaraRadera
 3. Jo jag tackar jag! Rödvin i plastmugg. Fint ska de va! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nunnorna tillhandahöll inga Orrefors... ;-)))

   Radera
 4. men oj vad konstigt jag har bara erfarenhet av att italienarna är trevliga....näää jag kan inte språket....och jag hade en gubbe med sig så trevligheten gällde inte bara mig :-)

  SvaraRadera
 5. Du har också fyllt år? Grattis i efterskott om jag uppfattade rätt! :-)

  Vad klok din Storapa är! Det låter fantastiskt härligt allt det andra, om man bortser från oartiga italienare! Och Vespan är superfin, jag kan också tänka mig en sån! När min äldsta fyllde 15 år fick hon moppe, en sån där som man inte behöver ha körkort på. Och eftersom hon inte behövde övningsköra på körskola, så "övningskörde" jag med henne i trafiken. Herregud som vi skrattade, vi hade så himla roligt! Tur att det inte gick fortare än 25 km/timmen... Hon tröttnade ganska snabbt på moppen, men jag blev lite biten och har funderat lite över om jag inte ska ha en moppe att åka till jobbet med. Men jag har för nära, kan inte riktigt motivera det känner jag. Men det vore roligt!

  Apropå lika skrivbord - har fått för mig att du jobbar statligt liksom jag, kan det vara det? ;-)

  Svinkoppor har vi haft här också, fast det var så länge sen att jag nästan glömt bort hur det var - men det var när min äldsta hade fått en andra gradens brännskada när hon var 11 månader, så det var lite styrigt ändå, så det kanske är därför jag inte minns.

  Åh, prova på-städning... Kan tänka mig det, men ännu hellre tror jag att jag skulle vilja ha storstädning en eller ett par gånger om året! Vi har en snubbe som kommer och putsar fönstren 4 gånger om året, och det är helt suveränt! Har ALDRIG tvättat fönstren 4 gånger om året förr! :-)

  För övrigt har jag börjat fundera på att åka på "stickläger", men tanken är inte färdigbakad ännu. Tror det skulle vara jättetrevligt, men är ju så blyg av mig... Hehe.

  Kram /Blenda

  SvaraRadera
 6. vilken rolig upplevelse när aporna faktiskt kunde något om Rom för att dom hade spelat spel:) roligt för dom också att få uppleva Rom i verkligheten också:)

  och vilken underbar mat! ser jättegott ut på bilderna!!!

  Det är många år sedan jag var ute och reste, men i min ungdom tågluffade jag genom Europa några varv, och tillbringade ett par år i London. Det var på den tiden jag hade långt blont hår. På den tiden var dom italienare jag mötte alltid trevliga och omtänksamma. Idag när jag är äldre korthårig, och har färgat håret mörkt kan jag tänka mig att dom skulle bemöta mig på ungefär samma sätt som dom bemötte dig. Det är lite trist att det skall vara på det sättet, för så vill man ju inte bli bemött. och i synnerhet inte på sin semester!!!

  SvaraRadera