lördag 15 januari 2011

Jag har skjutit en dront

Min bror brukade små-nynna på en dikt när vi var små. Jag trodde han hade hittat på den själv då han aldrig kom längre än till de två, tre första raderna. Döm om min förvåning när jag upptäckte idag att det faktiskt är en dikt av Harriet Löwenhjelm:

Tallyho, Tallyho, jag har skjutit en dront,
en dront har jag skjutit med luntlåsgevär,
då solen rann ned mot en blek horisont
och havet låg blankt mellan öar och skär.
Då bolmade rök i en luft, som stod ljum,
och rymden var som ett ekande rum,
där skottet skallade fjärran och när.


Jag kom att tänka på de första raderna i dikten häromdagen, en dag då det faktiskt kändes som om jag hade lyckats skjutit en dront, vilket måste vara det mest osannolika som kan hända, speciellt som det inte finns några drontar längre. Förstår att detta är lite kryptiskt, och det får det lov att vara, men jag lyckades iallafall ro iland en fullständigt osannolik seger i veckan. Rätt blev rätt, för ovanlighetens skull. Det känns lite som att rätt aldrig blir rätt nuförtiden. Och med tanke på hur läget såg ut i första början av denna dront-jakt, tidigt i höstas, var det helt osannolikt att rätt skulle bli rätt. Det var som att försöka skjuta en dront. Men nu har jag skjutit dronten! (Till alla veganer och djurrättsaktivister vill jag säga att jag aldrig i verkligheten skulle skjuta en dront, speciellt inte den sista; ovanstående text är endast en slags allegori).

Belöningar åt jägaren... Sticktidningar som måste vara gjorda av guld eftersom de kostar 110 pix styck. Interweave Knits är bäst, egentligen den enda man behöver köpa.

Nya hjälpstickor från KnitPro när man stickar flätor. De är räfflade. För ökad känsla? Mohahahahahahahahahahahahhahahahahha :-))))

Nyhetsgarn från Drops, heter Andes, består av 65% alpacka och 35% ull. Skall bli en mössa åt en kär vän som gillar blått.

Mera nyhetsgarn från Drops, babyalpacka med mullbärssilke, ett helt fantastiskt mjukt och blankt garn. Skall bli något fint till mej själv.

Jag har inte legat på latsidan heller, utan stickat på på det hemliga röda projektet. Klart att blockas om en vecka eller två.


In English
Last week I shot a dodo, which is very remarkable since it has been extinct since the mid-to-late 17th century. To reward myself on this successful mission, I bought some balls of new yarn from Drops and some knitting magazines. I also report the progress on my red secret project.

2 kommentarer:

  1. Ja du lycklig kan du skatta dig som har skjutit en dront och aldrig upplevt -30 själv har jag nog testat på -39 som värst tror jag kan ev ha varit kallare men efter 39 vill man inte titta på termometern speciellt om man som jag då jobbade utomhus då sa jag brrr!!
    Men gratulerar till den lyckliga jakten :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, man får gratulera till en lyckad Drontjakt! Ännu bättre hade det varit om omgivningen förstått att detta hade du egentligen inte alls behövt göra (skjuta Dronten alltså), d v s att det är TACK VARE DIG som Dronten blev skjuten - TACK VARE DIG!!

    SvaraRadera