fredag 17 juni 2011

Mentensjalen och kamikazepanschisar

Mentensjalen (gratis Ravelry-länk) är klar! Hurra! Den blev till slut, blockad och klar, 160 cm lång och 35 cm bred.

Det fick ett perfekt format för mig och jag är supernöjd. Jag gillar verkligen den här långsmala formen, helt trekantiga sjalar funkar bara om de är riktigt tunna. Det var enkel stickning, man behöver dock hela tiden ha koll på på vilket varv man är, men mönstret var lätt att memorera.
Den blir varm och gosig att ha på axlarna.

Och som en sjal runt halsen.

Garnet var 4-ply Fine Kid Mohair från Lara Downs, Australien. Underbart mjukt och skönt. Luktar jättegott! :-)))) Sedan kan man undra varför det är helt omöjligt för mig att komma ihåg vilka stickor jag använde... Alzheimers och generell demens... Typ 3.5-4 mm. Det blev 32 g över på en härva med 200 g. Så om nu min Sengångare hade rätt, att en "rapport" extra skulle vägt 18.9 g, så hade garnet inte räckt! :-)))))
Sjalen är tydligen uppkallade efter Maud Leonora Menten (1879-1960), en av de första kvinnliga läkarna i Kanada. Hon är berömd för sina studier i enzymkinetik och står bakom Michaelis-Menten ekvationen som beskriver enzymreaktioner, en formel som fortfarande används:
 V = \frac{ V_\max [S]}{K_m + [S]}.

Dagens tanke går till Japans härliga kamikazepensionärer som vill städa upp efter Fukushima-haveriet. Jag såg en intervju med en av de 1300 japanska panschisar som anmält sig frivilligt, han sa att det var hans generation som byggt kärnkraftsverken, nu skulle de också städa upp skiten. Mycket kloka och friska tankar tycker jag. Lite otänkbart dock att se svenska panschisar göra samma sak. Nu har vi ju inget kärnkraftshaveri att få ordning på, men om vi hade haft det hade nog den sysslan med vänlig hand lämnats till de yngre generationerna. Svenska panschisar är nämligen så upptagna med sig själva och sina egna liv, de har så mycket viktigt att stå i: solresor, släktforskning, golfspel och planera middagen för Bibban och Bengt.

4 kommentarer:

 1. As provocative as ever - I hope this busy young generation are not wasting any of their precious time on computer games.

  SvaraRadera
 2. No, Bill, this generation spend its time cleaning! :-))))

  SvaraRadera
 3. tjusig sjal!

  och ja jag är ju inte panschis ännu och om jag så vore så röstade jag faktiskt nej till kärnkraft och då är väl jag befriad från städning, eller ;-) o jag spelar heller inte golf, släktforskar och Bibban o Bengt känner jag inte heller....solresor var ett tag sedan, men det bär av i januari för sonen ska gifta sig i Thailand....

  ;-)

  SvaraRadera