måndag 20 juni 2011

Värma liten

Jaha, jag trodde att min Hulda Striped Pullover, stickor 2.5 mm, skulle bli mitt enda sommarprojekt, har idag kommit så här långt! 978 maskor ger 1 cm på längden. Det kommer att ta en stund att komma upp till ärmhålen... :-)))

Men nu inser jag ju att lite annat kommer komma emellan. Jag läste just om projektet Värma Liten som är ett projekt initierat av tidningen Dagen, biståndsorganisationen PMU:s och Libris förlag. De efterlyser nystickade mössor till nyfödda på Panzisjukhuset i Bukavu, Kongo-Kinshasa. Mössor behövs tydligen även i Afrika, det kan bli kallt, barnen kan vara sjuka! Och man minns ju hur himla fort barnmorskorna fick på en mössa på bebisen i ett uppvärmt förlossningsrum i Sverige. Mina apor hann knappt komma ut förrän de hade en dubbel gasbindemössa på skallen.

Panzisjukhuset har byggts upp med stöd av Pingstmissionen, Läkarmissionen och Sida, och där vårdas kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld i samband med inbördeskriget i Kongo - och deras barn. Om man nu klarar av att bortse från det kristna inslaget i kampanjen (tidningen Dagen är bra läskig tycker jag med sin frireligiösa rappakalja), kan det här bli en riktigt bra grej! Jag kommer ihåg att jag läste en artikel i DN om Denis Mukwege (ansvarig läkare och chefskirurg som tilldelades FN:s pris för mänskliga rättigheter 2008) när han fick Olof Palmes Pris, och han var så väldigt imponerande. Vad han hade gjort genom att bygga upp sjukhuset, riskerna han tog i och med att hjälpa de utsatta kvinnorna, hoten han och hans familj levde med. I artikeln fanns bilder på kvinnor som var patienter och som satt utanför sjukhuset på små bitar av kartong. Dessa kartongbitar fungerade som en typ av extern blöja, då kvinnorna läckte både det ena och det andra efter att ha blivit utsatta för fullständigt vidriga sexuella övergrepp. Deras historier var bortom all ord... :-((((( Det finns rätt många väldigt sinnessjuka män där ute i världen, den saken är helt klar.
Insamlingen pågår till den 1 september, och man kan sticka vilken typ av mössa som helst, men den klassiska hjälmmössan funkar. Typ filtar och koftor är också välkomna! Och mönster kommer att publiceras på kyrkkaffe.libris.se kontinuerligt under sommaren.

3 kommentarer:

 1. Ok! Ett par bebismössor får det bli! Bra idé!

  /Blenda

  SvaraRadera
 2. Roligt att du vill vara med!
  Denis Mukweges och hans personals arbete är precis så angeläget som du beskriver. En svensk journalist, Birger Thureson, har skrivit en bok om det: De glömda kvinnornas röst.
  Hälsningar från Anna

  SvaraRadera