söndag 10 juli 2011

En skog av alpackor

Har varit på tur med mitt zoo, i brist på Japan detta år bidde det Österlen istället. Åh, vi har haft det så himla super, Österlen är så tjusigt! Gotland, Öland och Västkusten är också fint, men jag blev nästan (med emfas på nästan) religiös på kuppen efter att ha promenerat i Haväng och i Brösarps Backar.
Vi stannade också till vid Den Gamla Möllegården, utanför Simrishamn. Vi möttes av en skog av alpackor! Precis 105 stycken faktiskt, just då när vi var där. Man skulle önska att de var en smula kramiga, men tyvärr så är de inte lagda åt det hållet, utan höll sig på behörigt avstånd från besökarna. Mellanapan lyckades få ett par alpackor att nosa på hans hand och han fick klappa en av de modiga på sidan av magen. Jag blev alldeles andäktig av att bara titta på dem, de ser så stolta ut, som om de vore utvalda på något vis...

Vi träffade Ann Marie på gården som berättade en massa spännande om de hysteriskt fina djuren. JAG VILL HA EN EGEN HÄR HEMMA! NUUUUUUUUUUUU!
Och så köpte vi garn, så klart! Garnet jag köpte kom från lilla Tupac Amaru. Det känns extra speciellt att man kan köpa garn från just en enskild individ.

Alpackorna är kameldjur, och det syntes att de vek ihop benen på precis samma sätt som kamelerna i Marocko som vi red på förra året. Spana in de ulliga knänen på den här sötnosen :-))


Snygg frilla tyckte Lillapan...

Och en av killarna :-)))

En suri-tjej till vänster. Suri har en annan typ av ull, mera silkeslik och (ibland?) mera långhårig. Ser lite bohem-typ ut! :-)))

Både Sengångaren och aporna tyckte att besöket på Den Gamla Möllegården var en av höjdpunkterna på resan. Glimmingehus och Ales Stenar slår självklart inte att få se ulliga "småkameler" på nära håll och dessutom få med sig lite mjuka ullprover hem i fickan. Jag kan verkligen rekommendera ett besök till den som har vägarna förbi.
Nästa gång (för jag tänker se till att ha vägarna förbi flera gånger) tänker jag köpa ull också, för jag vill lära mig att spinna eget garn. Tänk, hemma-spunnet alpackagarn. Mmmmmmm. Någon som vet vart man kan köpa bra sländor?

Nästan alla delar till mitt Värma liten projekt är klara. Det blev tre koftor och tre mössor. Väldigt tillfredsställande att sticka upp hela förrådet med Drops alapacka-rester kan jag säga. Bilder kommer snart snart snart.

GRRRR säger jag till Blogger! Vad det har krånglat på sistone! Vill inte spara, vill inte hämta bilder (Error 503). Någon som känner igen sig? Morr, morr och åter morr!

4 kommentarer:

 1. Heeeeeeeeeejj! Vad härligt det låter med Skåne, det kanske är dit vi ska åka på semestern? Man får se, man får se. Jag vet inte om jag tycker att alpackorna är fina, mer att de är roliga! När jag tittar på dina bilder, tänker jag hela tiden på filmen Avatar??? Är det några alpackor med där eller? Minns inte.

  Blogger bråkar med mig med, dock har jag i stort sett blivit av med problemet med att kommentera, lösningen var att bocka ur rutan "var inloggad" eller vad det nu står, som kommer upp under där jag får fylla i användarnamn och lösenord. Men jag får också upp error 503, och än så länge har jag inte kommit på om det är när jag gör något särskilt eller när som helst. Tråkigt/irriterande är det i alla fall!

  Jag vill också ha någon typ av axel/halsvärmare (som inte är en sjal), men har insett att jag måste ha ett väldigt mjukt garn för det. Har så löjligt lättirriterad hals- och ansiktshud.

  Vad snygg Mentensjalen blev!!! (Jag ligger visst efter) Jättefin, och garnet har ju helt underbara färger! Passade helt fantastiskt i en sån sjal, sådant garn ska inte ha massa spetsmönster som tar bort intrycket, enligt mig.

  Apropå panschisar, så har du nog helt rätt, vi är nog alldeles för individualiserade här i skandinavien för att något sådant skulle hända här. Alltså att de skulle utsätta sig för risken som de japanska du beskrev.

  Jag hade lite glömt bort Värma Liten, men nu har jag lagt till en länk på min blogg som en påminnelse, så nu ska jag få till något i alla fall! Tack för tipset förresten.

  Ha det gott,
  /Blenda

  SvaraRadera
 2. Tack för besöket på min blogg och den lilla presentationen. Jag förundras över att du där i din del av världen kan få utbyte av det jag skriver. Att maken kommer från samma stad som jag kan ju knappast bidra till ditt intresse. Jag har nu tittat igenom delar av det du skriver och trots att jag inte håller på med lika fina hantverk som du, är det finfin läsning med snygga bilder. Det är kul att du kallar dig zooskötare och det där med sengångare och småaporna. Fyndigt! Fortsätt njuta av sommaren. Kram

  /Åsa

  SvaraRadera
 3. Men åååå finaste alpackorna, finaste, finaste, finaste....!!

  SvaraRadera
 4. Åhh, det låter som en underbar semester. Finaste alpackorna! Jag blev alldeles kär i den vita som ligger och har vikt in benen precis som min katt brukar göra.
  Jag tycker absolut att du ska börja spinna. Det är så tillfredställande och härlgt att göra sitt eget garn. Bra sländor är svårt att få tag på i Sverige numera. Det finns gammeldags, www.gammeldags.se, annars får man bege sig utomlands. Woolydesigns production-sländor är exempelvis bra nybörjarsländor. http://www.woollydesigns.com/spindles/producti.htm
  Jag skulle rekommendera en slända på 30-40 gram som nybörjarslända. Topptyngd eller bottentyngd är en smaksak. Jag föredrar topptyngda.

  SvaraRadera