tisdag 6 november 2012

Irritationsmoment

Fastän man försöker anpassa sig till världen, och stå över alla irritationsmoment i vardagen som egentligen inte spelar någon som helst roll, är det ett par saker, återkommande saker, som stör mitt annars så goda humör.

1. Nätsidereklam
Oftare och oftare springer jag på reklam på olika sidor som jag besöker, t ex Svenska Dagbladet. Reklam som ligger som en sida ovanför sidan som jag vill läsa på, och som inte går att klicka bort. Ofta finns det ju ett litet mikroskopiskt kryss i nedre vänstra hörnet på reklamsidan: "Klicka här för att stänga reklamen". Men ibland finns inget att göra för att komma förbi reklamsidan. Den följer också med när man försöker skrolla ned. Den är liksom tidsinställd och försvinner när de som bestämmer (oklart vem, men typ Storebror) anser att jag hunnit läsa deras viktiga budskap. Ofta är det dessutom IKEA-reklam. Jag blir galen. All annan reklam kan man värja sig emot, byta kanal, stänga av radion, vända sida (som kungen). I detta fall ockuperas MIN dataskärm av reklam som jag inte vill ha. På en sida jag vill kunna läsa.

2. Nu kör vi denna måndag
Jag är trött. Jättetrött. Så trött att jag liksom gått sönder och för närvarande är hemma och försöker limma ihop alla bitarna på rätt plats (hjärnan... nu skall vi se... vart skall den vara... och oj, här ligger två fötter och en lever, hmmm, vart skall vi limma fast den här handen?...) Kanske är det därför som jag irriterar mig på alla klämkäcka bloggar (varför läser jag dem?), som verkar skrivas av nypåsatta, alternativt nyfrälsta, energiknippen. Exempel "Att vara någons fru". Inläggen består av idel positiva superlativ, ofta kopplade till veckodagen, typ Idag kör jag världens bästa fredag, Pepp på er denna bästaste av höst-tisdagar eller Lördagskänslan ger mig ett lyckorus i bröstet. Lyckorus i bröstet? Jag kan faktiskt inte minnas när jag fick lyckorus i bröstet av att det var lördag? Eller från blogginlägg på morgonen, Nu kickar vi igång den här dagen, eller Nu gör vi den här underbara torsdagen. Göra en torsdag??? VARIFRÅN kommer energin? Tabletter? Isåfall vill jag också ha. Många. För jag orkar knappt kräla ur sängen.
 
3. Homofobi
Har gjort jättespännande observation. Det är inte ok att någonstans, än möjligen hemma i sin egna låsta och mörka garderob, andas något som kan tolkas som invandrarkritiskt. I princip får man inte ha sin ungdoms gamla Tintinböcker i bokhyllan, för då är man omedelbart rasist. Däremot är det fortfarande helt möjligt att utan några som helst problem ventilera både homofoba och antifeministiska åsikter. Fastän diskrimineringslagen omfattar både etnisk tillhörighet, kön och sexuell läggning. Jag kan konstatera att det inte nämns med många ord i den annars så omfattande rapporteringen från valet i USA, att Mitt Romney är en homofob och dessutom rör sig runt svenskt 1930-tal vad gäller synen på jämställdhet och kvinnors rättigheter. Om Herr Romney hade sagt att han tyckte att färgade människor inte borde få gifta sig och skaffa barn, vad hade svenska medier gjort då? Jag tror de hade skrivit om det. Jag tror det.


Fin barn-garn-bok. Den kommer Storapan att uppskatta i julklapp. Not.
På stickorna. Mönster på muddar från Pysselfarmor.

7 kommentarer:

 1. Kan instämma på alla tre. Nummer två extremt mycket. tung å trög är jag och folk tycker att dendär gravida kvinnan vill de ju träffa massvis, bara ta en fika på stan eller ses en stund! För trött och orkeslös får man ju inte vara, eller ens tänka på och planera för värsta-fall-scenarion... Jag tycker höt och trötthet är när man bör önska alla att få unna sig en stund av ingenting och gott varmt att dricka och bara ta det lugnt!

  SvaraRadera
 2. Du är klok som en bok kära vän...! Nu kör vi denna måndag?! Skjut dem!!!!!!!

  SvaraRadera
 3. Håller helt med dig i dina åsikter! Och när det gäller nummer två så är det därför jag aldrig skriver något om att jag är pigg och rask, trött, sjuk eller är ovän med chefen
  :-))

  Har funderat på om jag har en väldig trist blogg av den anledningen.

  Hoppsan! Hoppas du kan muntra upp dig med mitt mönster. Kul att du stickar dem!

  SvaraRadera
 4. Visst är det konstigt att människor som talar och lever i superlativer ses som bättre än andra? För så är det ju inte!

  Jag tillhörde dom som hade överskott på energi. Jag hade så mycket att människor ständigt kommenterade det. Men ... sedan några år tillbaka lever jag med en djup, klinisk depression, så jag känner igen mig i din beskrivning av trötthet. Hur kunde jag ha så mycket energi? mitt svar är att jag levde ett liv som gjorde mig lycklig, hade underbara vänner, ett jobb jag trivdes med, pluggade heltid för att bygga upp den där framtiden jag drömde om, och hade en fritid jag trivdes med... jag vaknade glad varje morgon, såg varje hinder som en utmaning och hade en enorm tro på livet och mig själv... då. Men jag tror fortfarande att det är nyckeln till att ha mycket energi, att röra på sig så mycket i vardagen att kroppen känner sig stark, att man gör sådant som man tycker om, och som gör att man mår bra...att man har goda vänner att prata med... sedan är det väl så att vi har olika nivåer av energi, att det finns människor som naturligt har höga nivåer, och att det finns människor som naturligt har lägre nivåer. Att det kan vara ett individuellt särdrag, precis som andra personliga egenskaper:)

  Vilka fina mudar du gör! jättesöta:) och ja, boken ser ut att kunna bli en fin julklapp:)

  SvaraRadera
 5. Ja, jag funderade just på var du hade tagit vägen. Har saknat dig och dina stickningar.
  Var beredd på att limmet du använder (vilket det nu månne vara) limmar ihop bitarna så småning om, men det tar en evinnerlig tid innan det härdar så det gäller att vara försiktig kring vad man tar sig för efteråt. Man sitter ihop, men det tar lång tid innan man kan anses som hel igen.

  Och ja, Janne Josefsson har en hel del att ta tag i på detta ställe. Hanteringen av omorganisationer till exempel...
  Att tipsa JJ är väl inte som att ringa UNT va??
  Jag menar... Det är ju ändå TV ;-)

  SvaraRadera
 6. Jag håller EXAKT med dig!!! Det har retat gallfeber på mig det där med reklamen, och känslan är ungefär som om man skulle få en främmande persons könsorgan uppkörda i ansiktet helt plötsligt! Jag ryggar då kan jag säga. Och jag överväger på riktigt att sluta läsa Svenska dagbladets nättidning. Blä.

  När det gäller de där överpositiva människorna, så har jag en teori, att antingen är det fråga om någon typ av personlighetsstörning, eller så är det bara båg. De VILL att det ska vara så och försöker påverka sin tillvaro?

  Nu är ju valet över, och jag är hemskt glad att det var Obama som fick förtroendet att fortsätta. Det ger mig hopp om att det trots allt finns NÅGRA vettiga människor i det där landet...

  Vad tråkigt att du har kraschat lite. Men jag är glad att du faktiskt tar dig tid att återhämta dig nu! Ibland måste man ta timeout (jäkla töntigt uttryck, men du fattar), och man måste landa. Själv är jag sån att jag reagerar på mycket jobb och stress, genom att få ont i kroppen, eller eksem i min ena handflata. Det är min hjärnas sätt att vara väldigt tydlig mot mig, så jag ska FATTA, att nu är det dags att trampa på bromsen.

  För tillfället är jag upprörd över att barn förbanne mig alltid, alltid hamnar i kläm när vuxna inte kan bete sig som vuxna. Och hänsyn till hur barnen mår kommer så himla långt ner på listan, när de vuxna ska markera mot varandra.... Igår höll mitt hjärta på att brista i en skitsituation. Och jag funderar över vad jag kan göra, men jag har ännu inte löst det problemet. Gaaaahhhhh!

  Dina babytröjor är jättefina!

  Ha det gott, och var rädd om dig! /Blenda

  SvaraRadera
 7. Jag mår skitdåligt (diagnos) ibland och dessutom född pessimist. Men jag har valt att försöka välja bort det i min blogg. Nu kanske just min blogg inte är så sprudlande överglad, kanske mer neutral. Och trist. Men jag orkar inte ta det som är allvar för mig i någon pseudodiskussion via internet med folk som jag aldrig träffat. Ha det bra.
  Jag försöker bojkotta reklam som jag irriterar mig på, jag "för en lista" :-)

  SvaraRadera