söndag 25 november 2012

Tiramisu och udda maskor

Tiramisu. Jag säger bara det. Världens godast efterrätt. Italiensk, förstås. Allt italienarna hittar på i köket är världens godaste. Min personliga åsikt är att vad gäller kulinariska höjder kan Frankrike slänga sig i väggen. Tiramisu är också en fiffig efterrätt då aporna, och barn i allmänhet, inte gillar den eftersom kexen doppas i kaffe och mascarponekrämen innehållet inte så lite konjak. Moi behöver således endast slåss med Sengångaren om den största biten. Dock uppstår ett problem... Varje paket med savoiardikex innehåller 24 kex. Det blir 8 kex över efter en omgång tiramisu. Dessutom kräver mitt recept 1 1/2 burk mascarpone ost, varför man får en halv burk över efter en omgång tiramisu. Frågan uppstår då, hur många omgångar tiramisu måste jag göra för att det skall gå jämnt ut, det vill säga, att jag står där utan resterande mascarpone ost eller savoiardikex? Det blir liksom en ond cirkel där man bara måste fortsätta att göra tiramisu på tiramisu på tiramisu. Det är jättejobbigt! :-))))

 Här kommer mitt favoritrecept på tiramisu. Stickbloggen har blivit en matblogg! :-)))

3 stora ägg
6 msk strösocker
4 msk konjak
1 1/2 paket a´ 225 g mascarpone ost
16 savoiardikex
3 dl starkt kallt kaffe
2 msk kakao


Koka kaffe och kyl. Dela äggen, vispa äggulor och socker till fint fluff. Tillsätt konjak och mascarpone ost försiktigt genom att vispa med elvispens lägsta hastighet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i mascarponekrämen. Häll kaffet i en vid skål och doppa snabbt ena sidan av varje kex och lägg sedan kexen i botten på en form. Fyll hela botten av formen med doppade kex, häll sedan på hälften av mascarponekrämen. Gör ett lager till, avsluta alltså med ett lager kräm. Ställ in i kylen och låt stå ca 12 timmar. Pudra över kakao vid servering.

Denna lilla goding kan man andas in på två sekunder.

Åtta udda och sorgliga savoiardikex.

På stickorna nu (och snart klar!) är en Nanook. Verkar lovande :-))) Men hur glad blir man när man ser sånt här??? Mitt på ryggen??? VAR kom de ifrån???


5 kommentarer:

 1. Hm.. Ja. det är ju ett delikat problem... Kanske du kan göra en sats + en mumsbit??;0))

  Jag stickar nu ett par pulsvärmare där samma syndrom inträffade *suck* bara att repa upp...

  Vantarna jag virkar tar tyvärr lika lång tid för mig som för dig att sticka, ca tre kvällar. Är heller ingen fena på att brodera på vantarna, så det tar sin lilla tid...

  Hoppas nykomlingen kommer att trivas hos er! Den är säkert supersöt!!=0))) Har den fått något namn än?

  Vill bara säga att jag blir så otroligt glad av dina kommentarer, de värmer verkligen!=0))) Hoppas du får en bra vecka!

  SvaraRadera
 2. gerbilerna (stavas så?) har stickat!

  :-)))

  SvaraRadera
 3. Jag gillar utvecklingen av din blogg, där den sakta men säkert avancerar till en kombinerad mat- och stickblogg:)

  Vilket delikat problem:) men varför låta det förfaras??:)) som jag ser det är det närmast en uppmaning att göra mera tiramisu:)

  Några oväntade avigmaskor på ryggen... om det inte är för många varv nedanför går det att göra dom till räta genom att släppa en maska i taget tills du kommer dit, och sedan plocka upp den rätt igen med en virknål tills du har korrigerat dom. Eller så låter du det vara - handen på hjärtat, hur många tror du kommer att se det??? I slutändan handlar det om hur viktigt du tycker att det är att det skall vara rätt:))

  SvaraRadera
 4. Oj, vad fin Nanook var! Men hehe, kan inte låta bli att garva åt dina avigamaskor, det är ju PRECIS så det är!!! Hur man än vänder sig, så är röven bak, liksom! :-D

  Tiramisu har jag aldrig ätit faktiskt, och jag har en teori om varför det är så. 1. Det är kaffe på kexen! 2. Det är konjak i osten! ;-)

  Sitter just och sliter mitt hår, för jag var förut i 3 olika affärer för att köpa Dr Martens till ett födelsedagsbarn. Men de var slut i hennes storlek på alla 3 ställena... Och de sidor jag hittar på nätet med rätt skor i rätt storlek, verkar så skumma! Gaaaahhhhh!

  Tillökning alltså, nu är jag nyfiken!

  Ha det gott/Blenda

  SvaraRadera
 5. Men hördu, var köper jag di dära savorajdikexen??? Och ha ha, jag känner igen det där med maskorna...happens to me especially...! :)

  SvaraRadera